Powered by Blogger.
RSS

INGHETATA DE CAFEA REGALA

Share



Cred ca nu este fata sa nu fi visat, macar in copilarie, sa descopere cate ceva din secretele atat bine pastrate ale caselor regale. Macar cu ochii mintii, cred ca fiecare si-a imaginat interioarele elegante, banchetele elitiste, eticheta stricta dar atat de sofisticata celor care traiesc dincolo de portile palatelor (si nu ma refer la palatele post decembriste si ocupantii lor).

Iata ca Principesa Margareta a Romaniei, in a sa Carte Regala de Bucate (oferita de libraria online libris), s-a gandit sa impartaseasca lumii cate ceva din ceea ce inseamna regalitate, adunand laolalta retete culinare demne de masa caselor regale ale Europei, dar si povestiri si evocari ale celor care pentru noi, muritorii de rand, au insemnat si inseamna capete incoronate, dar pentru Excelenta Sa au fost si sunt oameni dragi.


Despre Regina Elena a Romaniei, autoarea ne dezvaluie: "Bunica mea paterna ...a fost si ramane modelul meu spiritual. Nimic din gratia, inteligenta si bunatatea ei nu se va sterge vreodata din mintea si din sufletul meu."


Iar ceea ce va propun eu azi este o reteta de inghetata de cafea mostenita de Principesa Margareta de la aceasta plina de gratie Regina.


Ingrediente:


  • 4 galbenusuri
  • 200 de grame de zahar
  • 1 lingura de esenta de vanilie - nota personala, eu adaug vanilie la mai toate dulciurile
  • 180 de ml. de cafea foarte tare
  • 200 de ml. de smantana pentru frisca cu grasime 30%
  • 200 de ml. de smantana pentru frisca partial degresata (15 %) - eu am folosit 300 de ml. de smantana pentru frisca cu 30% grasime si 100 de ml. de lapte
Preparare:


Pentru inceput, se prepara cafeaua, eu am folosit expresso foarte tare, dar se poate face si o cafea fiarta, se pun la fiert 200 de ml. de apa, se adauga 4-5 linguri de cafea macinata, se ia imediat de pe foc si se acopera vasul; dupa 15 minute, se strecoara si se pastreaza cafeaua deoparte.


Galbenusurile se pun impreuna cu zaharul si esenta de vanilie intr-un castron termorezistent si se mixeaza cu mixerul la viteza mare pana se albesc.


Cei 400 de mililitri de smantana pentru frisca (in cazul meu, 300 de ml. de smantana pentru frisca cu grasime 30% si 100 de mililitri de lapte) se pun intr-o craticioara pe foc si se infierbanta pana la punctul de fierbere. Imediat ce da in clocot se toarna smantana peste galbenusuri.


Se omogenizeaza cu grija si se transfera castronul deasupra unui vas cu apa care fierbe (bain marie). Se amesteca in permanenta pana cand crema se ingroasa atat cat sa "imbrace" dosul lingurii.


Se ia deoparte de pe vasul cu apa clocotita si se adauga imediat cafeaua, omogenizand bine.
Se lasa sa se raceasca bine crema (eu am pus-o deasupra unui vas cu apa rece pe care am schimbat-o de cateva ori) apoi se da la frigider, ca sa aiba o temperatura cat mai scazuta inainte de a o turna in vasul aparatului pentru inghetata.

Daca nu aveti un astfel de aparat, crema se toarna intr-un castron, se acopera si se da la congelator, amestecand la fiecare 1-2 ore continutul pentru a preintampina formarea cristalelor de ghiata.

La servire, se poate orna cu boabe de cafea, sos de ciocolata, frisca, piscoturi sau ce va place.


In cuvantul inainte al cartii, Principesa Margareta spune asa:

"Titlul cărţii nu conţine nici o metaforă şi nici o ironie. Sunt fericită că vă pot oferi o carte de bucate, regală la modul propriu. Ştim cu toţii cât de importantă a fost şi rămâne, în ritualul şi acţiunile publice ale Casei Regale, ospitalitatea.


De-a lungul sutelor de ani, Familiile Regale au adunat atâta tradiţie, frumos, calitate şi experienţă în comportamentul public, încât astăzi împărtăşirea lor este o binefacere. Desigur, a le oferi musafirilor tot ce este mai bun, mai preţios şi mai frumos este reflexul mândru al oricărei gazde, purtătoare de coroană regală sau nu. Dar, atunci când ospitalitatea îmbracă veşmintele simbolice ale unei întregi naţiuni, istorii, culturi sau tradiţii, ea are un înţeles şi o însemnătate în plus."


Multumesc pentru inghetata atat de fina si delicioasa pe care o consider un semn de generozitate regala!



Read more: http://www.retetecalamama.ro/2011/05/inghetata-de-cafea-regala.html#ixzz1LwMNwwsP
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment